Best of PŘI NECHUTENSTVÍ
BEST OF:
vynikající portál
http://www.onko.cz/publikace/
z receptů v brožurce VITAMINY
pro zpestření vašeho jídelníčku.
Salát z čínského zelí s balkánským sýrem (4 porce)
300 g čínského zelí,1 ks zelené papriky, 2 snítky kopru, 50 g balkánského sýru, olej, ocet, sůl, špetka bílého pepře
Zelí omyjeme a nakrájíme na velmi jemné nudličky. Zelenou papriku podélně rozkrojíme, zbavíme semeníků, omyjeme a nakrájíme na jemné nudličky. Zelí a papriku smícháme v misce s jemně usekaným koprem (pokud není čerstvý kopr k dispozici, použijeme malé množství sterilovaného). Balkánský sýr nakrájíme na kostičky a lehce vmícháme k ostatním surovinám. Vše zakapeme olejem, osolíme a okyselíme a asi půl hodiny chladíme v lednici.
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
- ISOSOURCE energy neutral
- Prossure
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
"NGS Isosource"
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
http://www.lekarna-zdravi.cz/eshop/detail-12660/isosource-energy-neutral-por-sol-1x500ml/
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
K N I H A:
Výživou proti rakovině
Béliveau Richard, Gingras Denis
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
www.onko.cz/dotazy-vyziva-onkologickeho-pacienta
Zhubla jsem a nemůžu přibrat. Stravuji se zdravě, omezuji tuky, jím hodně zeleniny.
Pokud potřebujete přibrat na váze, je nutné zvýšit konzumaci tuku a částečně i cukru. Přísnou dietou bez tuků toho nedocílíte. Zařaďte do svého jídelníčku například plnotučné mléko, tučné sýry, jogurty, čokoládový krém Nutela, chipsy apod.
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
ALE
Pečivo a cukry
- vhodné jsou slané druhy pečiva – housky, rohlíky, veka, chléb, slané keksy.
- méně vhodné je sladké pečivo – buchty, loupáky, vánočka apod.
- cukr v potravě omezujeme na minimum, protože může vyvolat nežádoucí potíže – nevolnost, bolesti až křeče v břiše, bušení srdce, slabost, pocení, pokles krevního tlaku.
ALE
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Jak mohu nechutenství ovlivnit?
• Zkuste v praxi některé z našich rad a využijte ty, které vám nejlépe vyhovují
• Jezte pomalu, v klidu, nespěchejte.
• Jezte častěji, malé porce jídla, velké porce jídla chuť spíše potlačují
• Jezte kdykoli během dne i pozdě večer, není třeba dodržovat pevný časový harmonogram.
• Využívejte doby, kdy se cítíte lépe, ke konzumaci jídla bohatého na bílkoviny a energii.
• Mějte po ruce vždy kousek oblíbeného jídla.
• Přidávejte k hlavním jídlům kousek ovoce, je dobře stravitelné a může zvýšit chuť k následujícímu pokrmu.
• Vyvarujte se nízko-energetickým pokrmům a nápojům, tzn. výrobkům označeným light, 0% tuku apod.
• Při nechutenství k masu používejte náhradní bílkoviny (mléko, tvaroh, sýr, jogurty, vejce, luštěniny, tofu, sojové mléko apod..).
• Často jsou lépe snášena jídla studená, sladkosti, studené saláty apod. než jídla teplá.
• Sklenička alkoholu (piva, vína i destilátu) může zvýšit chuť, avšak pozor na kombinaci alkoholu s léky. Tuto možnost vždy konzultujte s lékařem.
• Jezte nejprve tuhá jídla, nepijte v průběhu jídla – vede to k pocitu plnosti bez odpovídajícího přívodu energie.
• Vytvořte při jídle dobrou atmosféru lákavým vzhledem pokrmu, úpravou prostředí, poslechem oblíbené hudby.
• Zkuste měnit prostředí, místo kde jíte, čas i další okolnosti jídla.
• Udržení běžné denní činnosti, duševní i fyzické, přispívá také ke zlepšení chuti k jídlu.
• Krátká procházka venku, dobře vyvětraná místnost před jídlem od kuchyňského pachu příznivě ovlivní vaši chuť.
• Zpestřete jídelní lístek novými recepty.
Pokud vám ani zavedení dietní úpravy nepomáhá zmírnit nechutenství a udržet si váhu, jsou k dispozici další možnosti léčby. Ty spočívají v podávání dietních doplňků a léků, které může předepsat lékař.
V lékárně můžete zakoupit doplňky stravy určené k popíjení (srkání). Jsou to farmaceutické přípravky (Nutridrink, Fresubin, Resource), nápoje různých příchutí, které svým vyváženým složením doplňují nedostatečný příjem bílkovin a energie. Nejlépe chutnají chlazené, vhodné je jejich usrkávání mezi jednotlivými jídly v průběhu celého dne.
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
http://www.koc.cz/pro_verejnost/alternativni_lecba.html
http://www.onko.cz/lekarnik-rostliny-v-lekarstvi/
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Popíjení (srkání, sipping) doporučujeme začít jen asi 2-4 polévkovými lžícemi denně. Pokud pacient delší dobu nejí, je vhodné začít i s menší dávkou a podle snášenlivosti ji zvyšovat. Přípravky mají různou příchuť, většinou však převládají sladké varianty. Je důležité vědět, že např. vanilková příchuť může chutnat podle výrobce různě. Musíte vyzkoušet, která příchuť vám bude vyhovovat. Přípravky k popíjení podáváme mimo hlavní jídla, aby tato výživa představovala skutečně energii navíc. Na dobu, kdy dostáváte chemoterapii, si zvolte jeden nebo dva druhy přípravků. Jinou příchuť si ponechte na období bez onkologické léčby.
Balení
Výrobky určené k popíjení slámkou jsou připraveny v různých chuťových variantách. Jsou baleny v malých krabičkách po 200 nebo 250 ml. Popíjení chlazené výživy může doplnit energii v době horečky nebo nevolnosti. Většinou obsahují 1 kcal/1 ml výživy nebo 1,5 kcal/1 ml. S jejich výběrem Vám poradí dietní sestra nebo lékař.
Výrobky určené k popíjení slámkou:
Nutridrink (čokoláda, karamel, tropické ovoce, neutral)
Nutridridrink multi fibre (jahoda, pomeranč, vanilka)- obohaceno o vlákninu
Nutridrink jogurt (malina, vanilka a citron)
Nutridrink fat free (ananas, jablko-hruška)- v podobě džusu
Resource energy (vanilka, čokoláda, meruňka, káva)- obohacen o energii
Resource protein drink (vanilka, čokoláda, meruňka, lesní plody, neutrální příchuť)- obohacen o bílkovinu
Novasource Diabetic (čokoláda, ovoce, karamel)
Diasip- vhodný pro diabetiky,obsahuje 1,8 výměnné jednotky v jednom balení (jahoda nebo vanilka)
Poučení k popíjení:
- zvolte si přípravek s příchutí nebo bez ní,
- výživu popíjejte slámkou (bývá přiložena),
- výrobky konzumujte chlazené, ale nikoliv ledové,
- vyndejte je z lednice asi na 15 minut před požitím,
- po otevření výrobky uchovávejte v lednici,
- začněte popíjet po malém množství- 2-4 lžíce v několika dávkách během dne,
- popíjejte mimo hlavní jídla,
- popíjení je doplňkem stravy,
- pro období, kdy míváte nevolnost (např. při aplikaci chemoterapie), si vyhraďte určitou příchuť,
- pokud máte výživu otevřenou déle než 12 hodin, raději ji vyhoďte, mohlo by dojít k pomnožení mikrobů.
Ostatní výrobky polymerní výživy
Jsou tekuté, balené v lahvích nebo vacích, nebo jsou práškové, balené v plechovkách. Obsahují kompletní složení živin a jsou bez příchutě. Živiny jsou dostupné ve své kompletní formě. Obsahují veškeré látky, které tělo potřebuje. V 1ml výživy je 1 -1,5kcal. S jejich výběrem Vám poradí dietní sestra nebo lékař.
Jsou vhodné i pro aplikaci sondou. Sondová výživa znamená zavedení tenké sondy nosem. Pro pacienta to není příliš zatěžující. Tímto způsobem je možné dodávat dostatečné množství živin. Pacienti mají někdy zbytečné obavy z tohoto způsobu výživy. Velkou výhodou je i to, že do sondy mohou dostávat velmi snadno výživu i v domácím prostředí.
I. Práškové výživy
jsou určeny k ředění převařenou vodou zchlazenou asi do 55 stupňů Celsia. Výhodou je nižší cena. Při vyzvedávání v lékárně oceníte i jejich menší váhu. Práškovou výživu můžeme přidávat také do hotové stravy - např. do polévky, omáčky a tím zvýšit energetickou hodnotu stravy.
II.Oligomerní
Živiny jsou v těchto výrobcích již v rozštěpené formě. Proto se vstřebávají rychleji a snadněji. Jsou bezezbytkové a určeny pro pacienty s těžkými poruchami trávení. Tyto přípravky nejsou vhodné k popíjení, ale jsou určené do sondy, mají horší chuťové vlastnosti. Používá se například přípravek Peptisorb.
III. Moduly
Například se podávají jen sacharidy ke zvýšení příjmu energie nebo se přidává mléčná bílkovina ke zvýšení bílkovinné hodnoty stravy.
Protifar-obsahuje 90% čisté mléčné bílkoviny, má neutrální chuť, můžete jej přidat do polévek, omáček nebo samostatně jako roztok 30g prášku do 100ml vody. Mohou jej užívat i ti, kteří nesnášejí mléčný cukr. Ovšem nehodí se pro alergiky na mléčnou bílkovinu. Je výhodný pro vegetariány.
Fantomalt- obsahuje polysacharidy z kukuřičného škrobu. Má téměř neutrální chuť, může být přidán do nápojů, jogurtu, polévek nebo jako roztok 20g prášku do 100ml vody. Obohatí stravu o energii.
Problémy při podávání enterální výživy
Někteří pacienti mají po podání výživy průjmy.
Většinou je příčinou příliš rychlé podání nebo příliš velká dávka v prvních dnech podávání.
Někdy se na nesnášenlivosti podílejí i antibiotika a narušená mikroflóra střeva.
http://www.onko.cz/informacni-onkologicke-centrum/
http://www.onko.cz/nadorova-telefonni-linka/